donderdag 7 juli 2011

1 jaar jong, een mooi moment voor een terugblik


Het eerste jaar is voorbij en wat is het snel gegaan! We kijken er vooral met veel plezier maar uiteraard ook met gepaste trots op terug.

Veel enthousiaste mensen ontmoet, maar natuurlijk ook minder enthousiaste mensen want...je moet de Jura wijnen wel kunnen waarderen!

Het zijn niet de meest toegankelijke wijnen en zeker niet in Nederland maar gelukkig hebben we inmiddels een mooie trouwe klantenkring van liefhebbers van deze prachtige wijnen. En daar zijn we trots op !

We hebben altijd geweten dat we niet de "gemakkelijkste weg" bewandelde toen we een jaar geleden van start gingen met jurawijnen.nl. Maar dat was, en is, ook niet ons primaire doel.

We hoeven er niet, zoals veel wijnhandelaren en importeurs, schatrijk van te worden. Ons primaire doel is om een selecte, bijna zeldzame groep wijnliefhebbers te kunnen verblijden met unieke kwaliteitswijnen. Dat het werkt is wel gebleken het afgelopen jaar. Vele positieve reacties, enthousiaste klanten die steeds weer bij ons terugkomen. Daar doen we het uiteindelijk voor en dit geeft ons enorm veel energie.

Als we voor de massa en de grote omloopsnelheid zouden gaan, hadden we wel voor Bordeaux of de nieuwe wereld gekozen. Maar nee, we kozen specifiek voor de Jurawijnen. Het zijn culinaire wijnen, van superieure kwaliteit, ze kunnen goed ouderen maar bovenal zijn ze fantastisch om rustig van te genieten, tijdens een mooi gerecht , bij een mooi stuk kaas of gewoon heerlijk tijdens de lange winteravonden. Het zijn zeker geen wijnen die je tijdens een feestje gaat serveren want naast de redelijk hoge prijs is de kans groot dat minimaal de helft van je bezoek wegloopt.

We hebben het afgelopen jaar verschillende proeverijen gehouden waarbij we, uiteraard, heel verschillende en uiteenlopende reacties kregen. Van fantastisch, juweeltjes en geniaal tot "niet te zuipen". Mooi om te zien hoe divers de reacties kunnen zijn. Onze ervaring is inmiddels dat als je geen "getrainde" wijndrinker bent je ze niet snel zal waarderen. Juist ja, onbekend maakt onbemind! Doorgaans zijn de meer ervaren wijndrinkers dol op de Jura wijnen. Zij waarderen de bijzondere, vaak onherkenbare smaak, juist wel!

Onno Kleyn, een van Nederlands bekendste culinaire journalisten, schreef in het magazine “Leven in Frankrijk” (editie Voorjaar 2011) dat hij met genoegen zijn neus in de Vin Jaune steekt. “Als je hem met sherry wil vergelijken, dan wel met een om te janken zo goede. Een monument van een wijn”.

Wij hopen nog vele jaren met veel plezier door te kunnen gaan met het importeren van de Jura wijnen dus....op naar het tweede, hopelijk net zo succesvolle jaar!