dinsdag 29 maart 2011

Uitgelicht....

...Vin de Paille, oftewel strowijn.

Deze zoete wijn wordt gemaakt van Chardonnay, Savagnin en Poulsard. De druiven worden handgeplukt aan het begin van de oogsttijd. Als de druiven eenmaal geoogst zijn, laat men ze drogen alvorens men met het gistingsproces begint.

Dit drogen gebeurde vroeger op matten van stro wat vandaag nog wel voorkomt maar ook worden ze tegenwoordig op bijvoorbeeld houten schappen, rekken of in houten kistjes gedroogd. De druiven drogen minimaal zes weken en gedurende deze periode verschrompelen ze waardoor er een concentratie van suiker in de druif optreed. Er is dus geen sprake van nobele rotting zoals dat bij Sauternes het geval is.

Tussen Kerst en eind februari worden de druiven geperst en van 100Kg druiven krijgt men ongeveer 15-18L druivensap (20L is officieel het maximum rendement). Na de gisting blijft er een 15-18L wijn over. Een zeer laag rendement dus waardoor de prijs hoger is en daarom wordt de wijn altijd in halve flessen van 37,5cl verkocht.

Vin de paille uit de Jura moet minimum drie jaar op eiken vat rijping hebben gehad en mag onder de appellatie Côtes du Jura, Abois of l’Etoile op de markt gebracht worden. Het resultaat na ruim 3 jaar is een mooie, zoete wijn die lang houdbaar is.