woensdag 23 maart 2011

"Le Clavelin"...



...wat is dat nu precies die “Clavelin”?

De Clavelin is de beroemde fles van 62cl die gebruikt wordt voor de Vin Jaune uit de Jura.

De Vin Jaune wordt gemaakt van de Savagnin druif. Deze wordt laat geoogst, meestal eind oktober en rijpt minimaal 6 jaar en 3 maanden in een 228 liter houten vat. In dit vat raakt de wijn een deel kwijt door verdamping maar mag niet worden aangevuld. Het vat is dus niet helemaal vol, een gistlaag "voile" gaat zich op de wijn vormen. Dit beschermd de wijn weer tegen zuurstof. Hierdoor krijgt de wijn zijn speciale en rijke karakter.
De wijn wordt door zijn “verlies” gebotteld in de zogenaamde Clavelin omdat er na 6 jaar en 3 maanden slechts 62cl over is van één liter. Het verlies wordt “le part des anges” het engelendeel genoemd.

Het ongebruikelijke, ietwat gedrongen formaat van de fles leidt regelmatig tot bureaucratische problemen bij export en is mede daardoor relatief onbekend in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

De wijn kan op fles ook zeer oud worden. Vin Jaune is een droge wijn met een kleur van goud, nootachtige aroma's, iets kruidig een hint paddenstoel en vijgen, houtaspecten zeer verfijnd en elegant met een afdronk die minutenlang in de mond blijft.